Zilele comunei Urzicuța, prilej de sărbătoare și bucurie

5 septembrie 2016

Autor

sursa: cvlpress.ro

3S-a născut, şi-a petrecut copilăria şi a deprins tainele învăţăturii în comuna Urzicuţa. A devenit un dascăl deosebit, inspector, director al Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova mai bine de un deceniu şi acum porneşte într-o nouă aventură, din postura de director adjunct al Colegiului Naţional Militar „Tudor Vladimirescu”din Craiova. A reprezentat cu mândrie această comunitate, mărturie stând rezultatele deosebite obţinute de-a lungul unei cariere excepţionale, a răspuns Prezent la fiecare întâlnire cu fiii satului, iar Primăria şi Consiliul Local Urzicuţa au decis să-i acorde titlul de cetăţean de onoare al comunei. Este vorba despre profesorul Zamfirică Petrescu, Doru, cum îlştiu oamenii prin sat, aflat în centrul sărbătorii organizate de autorităţile locale, sâmbătă, de Ziua Comunei Urzicuţa.

„Mă înclin în faţa lui…”

1În prima sâmbătă a lunii septembrie, când vara nu se lasă dusă, iar toamna bate, încă răbdătoare, pe la uşi, a devenit deja tradiţie ca în comuna Urzicuţa să fie zi de sărbătoare. Ziua Comunei Urzicuţa, desfăşurată sub titlul „Cununa Grâului”, i-a adunat şi acum, sâmbătă, 3 septembrie a.c., pe localnici, mai întâi la Căminul Cultural, unde manifestările au început cu o festivitate deosebit de emoţionantă. Fiul al comunei Urzicuţa, profesorul Zamfirică Petrescu, inspector de fizică, timp de 6 ani şi jumătate, director al Colegiului Naţional Fraţii Buzeşti din Craiova timp de alţi 12 ani şi jumătate, cu zeci de generaţii de tineri cărora le-a desluşit tainele fizicii, a primit titlul de cetăţean de onoare al comunei Urzicuţa. “Este prima sâmbătă din luna septembrie, şi aşa cum a devenit deja tradiţie, sărbătorim Ziua Comunei Urzicuţa. Ca în fiecare an, încercăm să-i evidenţiem pe fiii satului cei care au plecat de aici cu capul sus şi ne-au făcut mândri prin activitatea lor. Astăzi vreau să vă anunţ că Primăriaşi Consiliul Local Urzicuţa au hotărât să acorde titlul de cetăţean de onoare profesorului Zamfirică Petrescu. Mă înclin în faţa lui pentru tot ceea ce a făcut pentru învăţământul doljean, iar rezultatele remarcabile obţinute de-a lungul carierei sale le ştiţi cu toţii”, a spus primarul comunei Urzicuţa, Florea Grigorescu, în deschiderea festivităţilor, apoi l-a invitat în faţă pe profesorul Zamfirică Petrescu pentru a-i înmâna diploma şi placheta ce stau mărturie a recunoştinţei comunităţii. Iar emoţiile nu s-au sfârşit aici. Pentru că profesorul Petrescu a ţinut să-i mulţumească primului său dascăl, nimeni altcineva decât soţia primarului comunei: „doamna Marga Grigorescu mi-a pus tocul în mână, că asta foloseam pe vremea aceea, şi vreau să-i mulţumesc”, şi i-a dăruit un coş cu flori.

„Aici mi s-a pus prima dată tocul în mână…”

„În primul rând vreau să vă mulţumesc pentru aprecieri. Eu aici m-am născut, aici am copilărit şi, aşa cum 2spuneam, aici mi s-a pus pentru prima dată tocul în mână. Am învăţat în şcoala asta, pe care măs bucur să o văd renovată, aranjată şi implicată în tot felul de proiecte. Amintirile din copilărie sunt vii… Îmi aduc aminte de bălţile în care ne scăldam, de stadion, unde băteam mingea şi mă bucur să văd schimbări majore în comună, de fiecare dată când revin acasă. Am avut parte de oameni deosebiţi, de dascăli care mi-au îndrumat paşii, iar eu, la rândul meu, am încercat acelaşi lucru cu generaţiile care mi-au trecut prin mână în cei şase ani şi jumătate cât am fost profesori de fizică, dar şi în cei 12 ani şi jumătate petrecuţi ca director la Colegiul Naţional Fraţii Buzeşti. Acum, de la 1 septembrie mai exact, pot spune că mă întorc la prima mea iubire, întrucât voi fi director adjunct al Colegiului Naţional Militar. Este o onoare deosebită să fiu astăzi aici, vă mulţumesc şi să ştiţi că eu le spun tuturor că sunt de la ţară, de la Urzicuţa…”, a spus profesorulZamfirică Petrescu. A ţinut să-i mulţumescă şi soţiei, Genelia Petrescu, o prezenţă discretă şi un profesor de biologie cu rezultate strălucite, pentru sprijinul acordat, pentru faptul că îl susţine şi, mai mult decât atât, îl însoţeşte în această nouă provocare, la Colegiul Naţional Militar „Tudor Vladimirescu”.

Investiţiile în comună nu se vor opri

La manifestări au fost prezenţi atât primari din comunele învecinate, cât şi reprezentanţi ai administraţiei publice judeţene, cei doi vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean Dolj, Alina Tănăsescu şi Cosmin Vasile ajungând la Urzicuţa însoţiţi de deputatul Ion Călin, care a ţinut să-l felicite atât pe Florea Grigorescu, primarul comunei, cât şi pe profesorul Zamfirică Petrescu. „Am venit să vă felicit pe toţi, primarul, consiliul local, pentru această întâlnire tradiţională cu fiii satului, pentru că este o pildă pentru cei tineri. Vreau să le urez la mulţi ani şi oamenilor din Urzicuţa, de ziua comunei, pentru că ei merită un nivel de trai ridicat, tot ce s-a făcut până acum pentru ei este, şiştiu că investiţiile nu se vor opri aici”, a spus deputatul Ion Călin. Cei doi vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean Dolj au mulţumit şi ei pentru invitaţie şi au recunoscut meritul primarului Florea Grigorescu de a nu se da bătut niciodată:„este mereu la uşa noastră, încercând să mai depună un proiect, să mai obţină o finanţare…”.

Şi întrucât Căminul Cultural ar fi fost neîncăpător, pe stadionul „Florea Martinovici” din comună a fost organizat un spectacol de zile mari, pentru ca localnicii să se bucure de ziua lor. Ansamblurile de dansuri populare din localitate, dar şi din comunele învecinate, interpreţi consacraţi precum Sanda Argint, Liviu Dică, Olguţa Berbec, Valentin Andrei, Paula Butuşină sau Manuela Motocu, i-au încântat pe cei prezenţi şi i-au ridicat la joc până târziu în noapte, Adi de la Vâlcea fiind cel care a încheiat sărbătoarea. Însă ultima surpriză, care a stârnit ropote de aplauze, a fost un foc de artificii care a luminat cerul minute bune. Promisiunea primarului Florea Grigorescu şi a Consiliului Local Urzicuţa este că vor continua şi investiţiile în localitate, dar şi sărbătorile.

 Vizibil emoţionată, Marga Grigorescu, învăţătoarea lui Zamfirică Petrescu, Doru, cum îi spun localnicii din Urzicuţa, îşi aminteşte de elevul ei şi se mândreşte că a ajuns tot dascăl şi chiar unul de excepţie: „Când am venit aici, ca tânără absolventă, în urmă cu 52 de ani, Doru mi-a fost elev, în prima promoţie. Era un băiat timid, cuminte, ascultător… De câte ori îl văd sunt emoţionată, parcă e acelaşi elev al meu… şi sunt mândră că a devenit un dascăl deosebit. E important să ai încredere în învăţător şi în profesori pentru că ei îţi ghidează primii paşi în viaţă. Îmi amintesc şi acum că, în ziua în care a luat la facultate, tatăl lui a venit la mine şi mi-a spus… Sunt astfel de momente de bucurie, în care vezi că eforturile au dat roade…”

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

Powered by themekiller.com